Blog

ZITTEN IS HET NIEUWE ROKEN

We zijn verworden tot de homo sedens, de zittende mens. Door technologische ontwikkelingen zitten we meer dan ooit. Ik zeg wel eens dat ik, wanneer ik volop aan het werk ben ik een hartslag heb van 40. De gevolgen van een zittend bestaan zijn zeer verontrustend en veroorzaken jaarlijks meer doden dan roken. Volgens een artikel in de Lancet sterven jaarlijks 5,3 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van inactiviteit (tegen 5,1 miljoen als gevolg van roken). Ook al voldoen we aan de beweegnorm (dagelijks 30 minuten matig intensief, minimaal vijf dagen per week) en aan de fitnorm (wekelijks minimaal drie keer 20 minuten intensief sporten), dan nog lopen we een groter risico op een voortijdige dood, op hart- en vaatziekte, op diabetes, op borst- en darmkanker en dementie wanneer we meer dan elf uur per dag zittend doorbrengen.

TNO geeft in een position statement wel een voorzichtig advies om elk uur zitten twee of drie keer te onderbreken met minimaal twee minuten. Dat wordt min of meer bevestigd door recent onderzoek van University of Utah School of Medicine en University of Colorado. Dat onderzoek toont aan dat elk uur onderbreken met twee minuten matig intensief bewegen de schadelijke gevolgen van inactiviteit al aanzienlijk beperkt.

“A new study suggests that engaging in low intensity activities such as standing may not be enough to offset the health hazards of sitting for long periods of time. On the bright side, adding two minutes of walking each hour to your routine just might do the trick.”

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!